Saxenda

Saxenda helpt bij afvallen
Saxenda is een injecteerbaar geneesmiddel dat wordt gebruikt om te helpen af te vallen en op gewicht te blijven. Saxenda is ontwikkeld door het farmaceutisch bedrijf Novo Nordisk en is alleen op recept verkrijgbaar.

De werkzame stof in Saxenda is Liraglutide; het reguleert de eetlust door het gevoel van honger te verlagen en het gevoel van verzadiging te verhogen. Hierdoor gaat u minder eten en dus afvallen.

Liraglutide-injecties worden verkocht onder de merknamen Saxenda en Victoza. Victoza is geregistreerd voor de behandeling van diabetes type II en Saxenda voor de behandeling van overgewicht.

Saxenda kan alleen door een arts voorgeschreven worden en alleen na een intake. Tijdens deze intake wordt besproken of u in aanmerking komt voor behandeling met Saxenda. U krijgt informatie over het medicijn en het gebruik van de injectiepennen.

Is Saxenda veilig?
Het gebruik van Saxenda is veilig, het medicijn is goedgekeurd door de FDA en het ministerie van volksgezondheid.

Bijwerkingen Saxenda
Zoals alle medicatie kan Saxenda bijwerkingen veroorzaken, hoewel niet iedereen deze zal ervaren. De meest voorkomende bijwerkingen van Saxenda zijn: hoofdpijn, misselijkheid, diarree, obstipatie en overgeven.

Deze bijwerkingen verdwijnen doorgaans na een paar dagen of weken.
Een volledige lijst met bijwerkingen vindt u in de bijsluiter in de verpakking van uw Saxenda pen

Doseerschema voor gebruik volwassenen
Gebruik dit middel altijd zoals uw arts u dat heeft verteld. Hieronder vindt u een eenvoudig doseerschema dat u helpt de dosering op te bouwen van de start dosering van 0,6 mg tot de maximale dosering van 3,0 mg.

Week 1 – 0,6 mg – eenmaal daags
Week 2 -1,2 mg – eenmaal daags
Week 3 – 1,8 mg – eenmaal daags
Week 4 – 2,4 mg – eenmaal daags
Week 5 – 3,0 mg – eenmaal daags (onderhoudsdosering)
Een dosering hoger dan 3,0 mg per dag wordt niet aanbevolen.

Het doseerschema is opgesteld om de kans op misselijkheid bij het starten met Saxenda te minimaliseren. Omdat u de dosering langzaam verhoogt, kan uw lichaam zich aanpassen aan de medicatie en zal de misselijkheid meestal afnemen. Uw arts kan het doseerschema aanpassen als u de bijwerkingen niet kunt verdragen.

Wanneer u start met saxenda zult u afhankelijk van de dosering ongeveer 2-2,5 maand doen met de voorgeschreven injectiepennen.

Kosten saxenda:
Om te starten met het gebruik van saxenda is een intake en follow-up nodig.
Het startpakket kost €499, dit betreft 5 injectiepennen, 100 naaldjes en 3 consulten.
Wilt u na het startpakket saxenda blijven gebruiken, dan is dit alleen mogelijk op recept.

Video gebruikershandleiding Saxenda pen

I’ve never seen a smiling face
that was not beautiful.